Målet med prosjektet «Sunt ogusunt i HUNT» er å kartlegge og vurdere kostholdet blant deltakere i Helseundersøkelseni Trøndelag (HUNT). Kartleggingen av totalt inntak av energi, næringsstoffer ogmatvarer i befolkningen er basert på ett matfrekvensspørreskjema itilleggsprosjektet HUNT4 Kosthold. Dette skjemaet inneholder omtrent 280spørsmål om inntak av forskjellige matvarer som til sammen 5025 personer ialderen 19-69 år har besvart.
Resultatene skal vurderes motnasjonale kostråd og nordiske næringsstoffanbefalinger, og ses i sammenheng medikke-smittsomme sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2,og overvekt/fedme. De nevnte sykdommene er ledende årsaker tilsykdomsbelastning og død i den vestlige verden. Kosthold, fysisk aktivitet ogrøyking viser sterk sammenheng med utvikling og forebygging av mange av dissesykdommene.
I prosjektet «Suntog usunt i HUNT» ønsker vi også å se på kostholdets sammenheng med sykdomknyttet til tenner og munnen (karies og periodontitt). I og med at vi harkunnskapshull når det gjelder hvordan kostholdet påvirker munnhelsen vår,spesielt periodontitt, vil vi ha ekstra fokus på dette området.