Hva skjer med munnhelsen etter fedmekirurgi?
Og like viktig: Hvordan er munnhelsen i utgangspunktet, før man lar seg operere?
Av Magnus Strømmen, forsker/prosjektleder
TkMidt og St. Olavs hospital
Magnus.Strommen@stolav.no
Dette er et felt det er forsket lite på. Vi forbereder derfor en større observasjonsstudie, BAR-ORAL, for å undersøke om det er sammenheng mellom den kirurgiske behandlingen og munnhelsen. Kunnskapen er relevant for å:
Informasjonsbrosjyrer
Ytterligere informasjon
Vi vet ennå lite om sammenhengen mellom munnhelse og sykdommer som behandles i spesialisthelsetjenesten. En medvirkende faktor er tannhelsetjenestens organisering på sidelinjen av resten av helsevesenet, dominert av private aktører og fri prissetting. Mens privatøkonomi ikke representerer noen terskel for behandling i spesialisthelsetjenesten, ser mange til lønnskontoen før man bestiller kontroll eller behandling hos tannlegen. Et annet hinder for kunnskap er at tannhelsetjenestens virksomhet ikke rapporteres til sentrale helseregistre. Det gjør det vanskelig å se eventuelle sammenhenger mellom munnhelse og annen sykdom eller behandling.
Kunnskap om slike sammenhenger er spesielt relevant å undersøke for sykdommer eller behandling som har systemiske effekter. Systemisk betyr her at sykdom/behandling ikke er begrenset til et enkelt organ, men påvirker ulike organsystemer i kroppen. Fedme er en slik systemisk sykdom som påvirker nesten hele kroppen. Det samme gjelder den kirurgiske behandlingen av fedme som gir både fysiologiske effekter og tvinger frem ny atferd som potensielt påvirker munnhelsen.
Utredning for og oppfølging etter fedmekirurgi skal være tverrfaglig. Dette er ulikt organisert ved ulike sykehus, men oralmedisin er ikke del av denne tverrfagligheten. Som klinikere har vi kanskje heller ikke hørt pasienter klage over munnhelsen, men det kan også ha sammenheng med at vi ikke spør. Vi finner primært ting vi leter etter.
Nedenfor har vi gitt noen argumenter for hvorfor vi bør fokusere mer på munnhelse. Når vi samtidig vet at pasienter på sosiale fora deler erfaringer om vesentlig forverret munnhelse, tilsier dette at her trenges det forskning.
Fedme – en spesielt sårbar pasientgruppe?
En del sykdommer er nært knyttet til levevaner og sosioøkonomiske forskjeller i samfunnet. Dette gjelder både for munnsykdommer og fedme. En privatorganisert tannhelsetjeneste kan for grupper med særskilte utfordringer og dårlig råd bidra til underbehandling og tapt forebygging.
Vi vet at utbredelsen av karies (hull i tennene) stiger med økende BMI og at det er høy forekomst av tannkjøttbetennelse hos de tyngste. Ubehandlet kronisk tannkjøttbetennelse gir tap av tannfeste, men også økt risiko for sykdom i andre organer slik som hjertesykdom. Videre er andre sykdommer, som diabetes og depresjon, knyttet til fedme og kan i seg selv også disponere for dårlig munnhelse. I andre tilfeller er det behandling av de fedmerelaterte sykdommene som indirekte påvirker munnhelsen, som ved bruk av legemidler som svekker spyttproduksjonen.
Bildet kompliseres ytterligere av at tennene kan ha tatt skade av tidligere kosthold og eventuelle spiseforstyrrelser. Vi vet også at tannbehandlingsangst er mer utbredt blant de med fedme og kan bidra til at mange utsetter å bestille time til kontroll eller behandling.
Er fedmekirurgi assosiert med oral sykdom?
Det er i dag lite forskning på oral helse hos fedmeopererte. Det foreligger imidlertid kortvarige studier som viser økt forekomst av syreskader, karies og betennelse i tannkjøtt allerede 6 måneder etter operasjon. Det er også målt redusert spyttsekresjon hos fedmeopererte. Den eksisterende forskningen har imidlertid flere begrensninger: Studiene er få, baseres på få deltakere, har kort oppfølgingstid, og forskerne har i liten grad skilt mellom ulike fedmekirurgiske operasjonsprosedyrer.
Med fedmeoperasjonen skjer det også endringer i spisemønsteret. Mange må øke måltidsfrekvensen til hyppige små måltider. Drikke blir inntatt mellom måltidene både av hensyn til det begrensede magevolumet og for å unngå dumping. Dette forlenger syreeksponeringen på tannemaljen og kan være årsak til syreskader/erosjon, svakere tenner og økt karies. Om vann erstattes med syreholdige drikkeprodukter bidrar dette til unødvendig mye syreeksponering. Noen pasienter sliter også med oppkast, som også gir syreangrep på tennene.
Andre forhold av potensiell betydning for munnhelse etter fedmekirurgi er betennelser, spyttets komposisjon og sammensetningen av mikroorganismer i munnhulen. Dette vet vi ennå lite om betydningen av.
Prosjektet har til hensikt å øke kunnskapen om munnhelse hos mennesker som søker fedmebehandling i spesialisthelsetjenesten. For å få til dette vil BAR-ORAL prosjektet følge pasienter som gjennomgår ulik fedmebehandling med gjentatte munnhelseundersøkelser gjennom ti år. Kartleggingen skjer bredt og omfatter både tenner, tannkjøtt, slimhinner og spytt.
For bedre å forstå samspillet mellom oral helse, fedme og annen sykdom/behandling vil prosjektet samle biologisk materiale til en biobank parallelt med undersøkelsene av munnhelse. Deltakernes helse vil også kobles med data fra sentrale helseregistre.
Prosjektet er ennå under utvikling og det er derfor ikke åpnet for deltakelse. Nettsiden oppdateres når prosjektet starter. Studien vil rekruttere deltakere blant pasienter som skal gjennomgå fedmebehandling ved offentlige sykehus i Midt-Norge.
- St. Olavs hospital
- Senter for fedmeforskning, Kirurgisk klinikk
- Tannteamet, Klinikk for øre, nese, hals og kjeve
- Kompetansesenteret Tannhelse Midt (TkMidt)
- Tannhelsetjenestens Kompetansesenter Øst (TkØ)
- Den offentlige tannhelsetjenesten i Trøndelag
- Den offentlige tannhelsetjenesten i Møre og Romsdal
- NTNU, Inst. for klinisk og molekylær medisin, og Inst. for samfunnsmedisin og sykepleie
- Universitetet i Oslo, Inst. for klinisk odontologi
- Universitetet i Bergen, Inst. for klinisk odontologi
Omtale
- «Oral helse hos fedmeopererte». Den norske tannlegeforenings Tidende nr 4, 2023.
Foredrag
- 14.4.2023: “Hva om vi ba sykehuspasienten om å gape opp? Oral helse ved systemisk sykdom». Fredagsforelesningen, St. Olavs hospital, Trondheim.
- 27.1.2023: «Fedmekirurgi og oral helse». Fremtidens operasjonsrom-seminaret 2023, Røros.
- 17.11.2022: «Fedmekirurgi og oral helse». Oral helse KAG-dagen 2022, Trondheim.
- 21.9.2022: «Fedmekirurgi og munnhelse». Tannhelsedagene 2022 i regi av Den offentlige tannhelsetjenesten i Trøndelag, Stjørdal.